Omdat de juiste kleur foundation vinden vaak een lastige taak is, beginnen veel vrouwen er maar helemaal niet aan. Maar foundation is echt niet eng en ook niet per definitie een oranjeachtige plamuurlaag. Vooral de kleur is hier belangrijk en wie heeft er nu meer kleuren dan MAC?

Het MAC walhalla der kleuren

MAC is het merk dat speciaal gemaakt is voor visagisten. Een stijlvol, modern kwaliteitsmerk met werkelijk alle mogelijke kleuren. Zo ook van foundation. Bij goedkopere merken make-up die je bij de drogist kan kopen vind je vaak minder kleuren. Bijvoorbeeld vijf tinten van licht naar donker. Heb je een zeer lichte huid en zit er een al een zeer lichte bij, dan moet je ook maar het geluk hebben dat deze net een gele of roze ondertoon heeft. Heb je een donkere huid, echt negroïde? Dan kan je het vaak helemaal vergeten.

MAC, L’Oreal of Essence, maakt het uit?

Ja, dat maakt uit. Merken als L’oreal en Max Factor hebben ook hun naam hoog te houden en je kan hiervan zeker vaak, mits je kleur erbij zit, een goede krijgen. Echte budgetmerken, zoals het huismerk of budget zoals Essence, halen het meestal bij lange niet bij de topmerken. Bij topmerken, zoals MAC en bijvoorbeeld Dior, betaal je niet alleen voor de naam, maar ook voor de waarmaking van hun naam. Een dergelijk merk moet er niet aan denken beschadigd te raken door een slecht product op de markt te brengen. Een grondig onderzoek en vele testen gaan vooraf aan de marktlancering. Essence schept al minder hoge verwachtingen en slechte producten worden eerder vergeven.

MAC kleurcodes

Geen reden dus meer om geen foundation te gebruiken! Het moet natuurlijk niet. Misschien volstaat een concealer met poeder voor jou. Of gewoon puur natuur. Maar de juiste kleur foundation vinden is niet zo vreselijk moeilijk. Daarbij heeft foundation het voordeel dat je minder of geen concealer meer nodig hebt.

MAC geeft haar foundations de volgende kleurcodes:

C – cold (gelig)
W – warm (rozig)
N – neutral (beige)

Vreemd is wel dat je bij koud eerder aan roze denkt en bij warm aan geel, maar het zij zo. NC is dus duidelijk gelig en NW rozig. NC bijvoorbeeld is dan Neutral Cool.

mac color codes

Tweede huid

Test de foundation op je kin of kaaklijn, dicht bij de hals dus en bekijk de overeenkomst. De foundation verdwijnt als het ware in de huid. Let verder op wat je ervan wilt. Een werkdag van acht uur en een vette huid? Je huid heeft baat bij een matterende, langhoudende foundation. Een droge huid? Een vettere foundation met satin glans is goed. Ga niet meteen poederen bij glimmen, beter afdeppen, anders krijg je dus dat cakey-effect. Als het even kan, neem dan een sample mee van een foundation. Thuis in het daglicht, na een paar uur zie je pas goed de kleur en de werking.

Lees ook het uitgebreide artikel over foundation waarin je leest hoe je foundation aanbrengt en de soorten foundation die er bestaan.