Kruiden en specerijen zijn een must have voor in je keuken. Ze geven extra smaak aan gerechten, maar kunnen ook gezond voor je zijn. Kruiden kunnen je op verrassende manieren van kwaaltjes verlossen. Haal daarom de volgende 6 kruiden en specerijen in huis.

Kurkuma

Heb je last van ontstekingen of darmklachten? Ga dan voor kurkuma. Dit wordt ook wel geelwortel genoemd. De gezonde bestanddelen komen het beste vrij in combinatie met zwarte peper. Kurkuma helpt je spijsvertering, geeft je immuunsysteem een boost en remt ontstekingen. Zo wordt kurkuma in China en India gebruikt bij menstruatieklachten, darmklachten, huidaandoeningen en kiespijn.

Brandnetels

Had je een gladde huid zo in het zonnetje? Helaas geldt voor veel mensen dat de herfst en winter, eczeem betekent. Gelukkig hebben we hiervoor brandnetels. Naast je huid prikken, zijn ze ook goed voor je huid. Brandnetels helpen namelijk tegen huidaandoeningen zoals eczeem. Maar zijn ook goed te gebruiken bij haaruitval en roos. Daarnaast bevat deze plant vitaminen en mineralen. Je kunt brandnetels verwerken in thee, soepen en gerechten.

rozemarijn

Rozemarijn

De blaadjes van rozemarijn bevatten veel ijzer, wat bloedarmoede en vermoeidheid kan bevechten. Rozemarijn is ideaal voor een dressing voor een salade.

Peterselie

Naast kurkuma kun je je weerstand ook een boost geven met peterselie.        Dit super kruidje zit bomvol met mineralen als ijzer en kalium en vitamine A, B, C en K. Peterselie versterkt onder anderen het immuunsysteem, verbetert de spijsvertering, geeft energie en houdt de vitale organen gezond. Door de antibacteriële eigenschappen werkt het ook goed tegen een slechte adem.

Gember

Sneller van je griep af met gember. Dit gezonde kruid bevat onder andere magnesium en fosfor (goed voor de botten en tanden). Ben je verkouden of heb je last van misselijkheid of reisziekte? Zet dan een vers kopje gemberthee. Gember ontgift, werkt vocht afdrijvend, bevordert je spijsvertering en door de anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen kan het helpen je griep sneller te genezen.

lavendel

Lavendel

Lavendel heeft een kalmerende werking waardoor het goed werkt tegen stress, slapeloosheid, hartkloppingen en hoofdpijn. En dan ruikt het ook nog eens lekker. Je kunt van lavendel thee maken, maar het is ook te verkrijgen voor in bad en als etherische olie.