Extra verwennerij voor je huid

‘Niet schrikken!’ riep vroeger menig moeder voordat ze de woonkamer betrad. Een wit, kalkachtig masker dat langzaam keihard werd was het standaard masker. Gelukkig bestaan er tegenwoordig meerdere varianten op!

Evenals scrubben, een doe-het-zelf peeling, moisturizer en serum is een gezichtsmasker een extraatje voor je huid. Het verwijdert dode huidcellen en voedt de huid. De vochtbalans wordt gereguleerd en de bloedsomloop gestimuleerd. Maskers reinigen, voeden, verzachten, kalmeren en ontspannen, net waar je huid behoefte aan heeft. Na afloop oogt je huid fris en voelt lekker zacht en soepel aan.

Huidtype bepalen

Belangrijk is om eerst je huidtype te bepalen voordat je een gezichtsmasker kiest. In welke omschrijving herken je jouw huidtype het meeste?

Vette en/of onzuivere huid: is dik, heeft grove poriën en glimt snel doordat de talgklieren te hard werken. Heeft eerder last van puistjes en mee-eters, maar vertoont minder snel rimpels.

Droge en/of gevoelige huid: produceert weinig huidvet en is vaak gevoelig. De huid ziet er ook droog uit. Is dun en/of fijn van structuur, reageert snel op hitte en kou en verbrandt snel. Geeft sneller allergische reacties.

Gemengde huid: is vetter in de T-zone (voorhoofd, neus en kin) en droger bij de wangen. Komt vooral op jongere leeftijd voor en wordt droger met de jaren.

Normale huid: heeft een egale tint en een fijne structuur zonder zichtbare poriën, vette of schilferige delen. De huid oogt gezond. Kortom, het ideale huidtype!

Hoe gebruik je een gezichtsmasker?

Breng een gezichtsmasker altijd aan op een grondig gereinigde huid. Meestal op een droge huid, maar soms juist op een vochtige huid. Net na het douchen of badderen is een ideaal moment: je poriën staan goed open en kunnen optimaal de bestanddelen opnemen. Stoom en/of scrub eerst desgewenst. Er bestaan overigens ook scrubmaskers, die je na het inwerken afscrubt.

Breng met je vingers of een kwast het gezichtsmasker overal even goed aan (voorhoofd, neus en wangen) en vermijd de tere, gevoelige huid rondom de ogen. Ontspan! Doorgaans moet een masker 10 tot 15 minuten intrekken, maar dit kan verschillen. Spoel het masker goed af en breng een laagje dag- of nachtcrème aan. Een of twee keer per week een gezichtsmasker gebruiken is een prima idee, vooral na blootstelling aan de zon of koude wind.

Kant-en-klaar of puur natuur?

Vrijwel elk cosmeticamerk biedt ook gezichtsmaskers aan. In een sachet of potje, voor verschillende huidtypes en uiteenlopende doelen. Zelf maken kan echter ook en is makkelijker dan je denkt. Handig: heb je geen gezichtsmasker in huis, dan maak je er gewoon zelf een! Het is vaak goedkoper en je weet precies wat erin zit: puur natuur, zonder chemische bestanddelen. Enkele suggesties:

Voor elk huid type

De volgende maskers zijn geschikt voor elk huidtype:

  • Honingmasker: verwarm wat honing. Smeer het gezichtsmasker op je gezicht. Laat 15-30 minuten intrekken. Afspoelen met warm water. Voeg eventueel havermeel toe.

Voor de droge huid

De geschikte ingrediënten voor een gezichtsmaskers voor de droge huid zijn honing, oliën, avocado, ei en banaan. Kies daarom een van de volgende gezichtsmaskers:

  • Avocadomasker: bezit veel gezonde en waardevolle oliën. Leg eerst een minuut een warme, vochtige handdoek op je gezicht, zodat je poriën goed openen. Prak 1 halve avocado met 1 eetlepel honing. Smeer het gezichtsmasker op je gezicht en laat 20 tot 25 minuten intrekken. Spoel af met lauw water en dep je huid droog voor extra vochtinbrenging.
  • Bananenmasker: een absolute vochtinbrenger! Prak 1 rijpe banaan met 1 theelepel honing en een paar druppeltjes limoensap. Smeer het gezichtsmasker op je gezicht en laat 15 minuten intrekken. Eventueel bedekken met een gaasje. Spoel af met lauw water.

Voor de vette huid

Voor de vette huid zijn klei, modder, wortel en aardbei geschikte ingrediënten. De volgende gezichtsmaskers zijn geschikt voor een vettige huid:

  • Wortelmasker : prak 2 gekookte, afgekoelde wortels met 1 eetlepel honing. Smeer het gezichtsmasker op je gezicht en laat 15 tot 20 minuten intrekken. Afspoelen met lauw water.
  • Aardbeienmasker: verkleint grove poriën en reinigt de huid. Prak zo’n 5 aardbeien met 1 eetlepel yoghurt en 1 theelepel honing. Smeer het gezichtsmasker op je gezicht en laat 10 minuten intrekken. Eventueel bedekken met een gaasje. Spoel af met lauw water.

Om de huid te verkoelen

Om de huid te verkoelen zijn yoghurt en komkommer goede ingrediënten. Denk daarbij aan de volgende gezichtsmaskers:

  • Yoghurtmasker: verkoelt, verzorgt en hydrateert. Ideaal als aftersun. Meng 3 eetlepels koude yoghurt met 1 eetlepel havervlokken. Smeer het gezichtsmasker op je gezicht, nek en decolleté en laat 15 minuten intrekken. Spoel af met koud water.
  • Komkommermasker : ook geschikt voor de droge en vermoeide huid. Maak een kwart komkommer fijn met 1 theelepel honing. Smeer het gezichtsmasker op je gezicht en laat 15 minuten intrekken. Spoel af met koud water.

Om de huid te verstevigen

Honing is het toveringrediënt om je huid te verstevigen. De volgende gezichtsmaskers verstevigen de huid:

  • Honing-yoghurtmasker: biologische honing staat ook wel bekend als antibioticum. Yoghurt werkt reinigend en helpt tegen puistjes en mee-eters. Meng 1 theelepel honing met 1 theelepel yoghurt en, bij een vette huid, een paar druppels limoensap. Smeer het gezichtsmasker op je gezicht laat 10 minuten intrekken. Spoel af met koud water.
  • Honing-bloemmasker: meng 1 eetlepel honing, 1 eetlepel eiwit, 1 theelepel glycerine en 1 theelepel bloem tot een pasta. Smeer het gezichtsmasker op je gezicht laat 10 minuten intrekken. Spoel af met warm water.

Let op!

Je mag honing niet boven de 45°C verhitten of in de magnetron. Hierdoor gaan de enzymen kapot en de voedingswaarden en gezondheidsbevorderende kwaliteiten verloren. Zet een potje honing in een pan warm water en laat het langzaam smelten. Of warm het op in een pan water op het gas, maar laat het niet koken.