Een gezichtsmassage heeft een gunstig effect op de gezichtshuid. Het stimuleert de bloedsomloop, voert afvalstoffen af en verbetert de spanning van de spieren. Resultaat: een stralende en gezonde huid.

Ons gezicht is wel ons visitekaartje. Niet alleen puur door het uiterlijk ervan, maar het reflecteert ook onze gemoedstoestand. Zo worden onze ogen ook wel de spiegels van de ziel genoemd. Daarbij vertelt de huid rechtstreeks over hoe het er binnenin aan toe gaat: zijn we gezond en ontspannen? Doordat de spieren in ons gezicht aangehecht zijn aan de huid, komen stemmingen in ons gezicht rechtstreeks tot uitdrukking. Zo heeft stress zijn weerslag op onze huid: de spieren worden samengetrokken wat resulteert in een strakke gezichtsuitdrukking. Gezichtsmassage vermindert deze spanning.

Een jonge huid is natuurlijk nog behoorlijk zelfredzaam. Een avondje doorzakken, stress en weinig slaap worden makkelijker opgevangen. Een oudere huid heeft meer hulp nodig in de vorm van goede crèmes, voeding, het vermijden van teveel zon en dus gezichtsmassage. Bij een oudere huid is het spierweefsel verzwakt waardoor er lijnen ontstaan in het gezicht. Gezichtsmassage helpt dit verouderingsproces te vertragen. Het voordeel? Het is geheel natuurlijk en je hoeft je niet te wenden tot facelifts of botox behandelingen!

Japanse gezichtsmassage

De Japanse gezichtsmassage verdient extra aandacht. Vergeleken met de westerse gezichtsmassage is dit een extra verfijnde massage die de oppervlakkige en diepe gezichtsweefsels, drukpunten en meridianen behandelt volgens de Japanse traditie. Elk deel, van je schouders tot kruin, krijgt uitgebreide aandacht met daarop aangepaste massagetechnieken. Een Japanse gezichtsmassage begint bij de nek en schouders, gaat verder met het gezicht en wordt afgesloten met een massage van de hoofdhuid. Naast een verbetering van de huid helpt deze massage dus ook tegen hoofdpijn, migraine en oorpijn.

Jezelf een gezichtsmassage geven

Naast naar een masseur, kan je natuurlijk ook (je)zelf een gezichtsmassage geven. Dit bespaart je uiteraard geld. Het nadeel is dat jezelf een gezichtsmassage geven wel een stuk minder ontspannend is. Wellicht is het een idee om elkaar gezichtsmassages te geven, dus met je partner of bijvoorbeeld met een vriendin. Zo ga je te werk!

 • Reinig allereerst goed je handen.
 • Met een gezichtsolie of -crème gaat de gezichtsmassage minder stroef.
 • De gezichtshuid is teer, ga dus niet te hardhandig te werk.
 • Leg je handen plat op je gezicht, waarbij je handpalmen onder je kin rusten en je vingers je ogen bedekken.
 • Maak een zijwaartse beweging, waarbij je over je voorhoofd strijkt.
 • Ga terug naar de voorgaande positie en strijk met je wijs- en middelvingers van je wenkbrauwen over je voorhoofd richting je haarlijn.
 • Maak met deze beweging langzaam een zijwaartse beweging naar je slapen toe .
 • Maak bij je slapen aangekomen enkele keren een cirkel.
 • Terwijl je je slapen masseert, leg je je wijs- en middelvingers op je neusvleugels en beweeg je je vingers via je neusbrug naar boven. Volg de lijn van je wenkbrauwen en eindig bij je slapen.
 • Leg je middelvingers op je wangen en maak een ronde beweging om je ogen.
 • Gebruik na deze beweging alle vingers behalve je duimen. Begin bij je kin en werk langzaam naar boven via de zijkanten van je gezicht richting je oren. Eindig weer bij je slapen .
 • Masseer tot slot met de vier vingers van je beide handen je nek door vanaf de onderkant naar de nek langzaam de neklijn te volgen.