Smeer jij je al in met zonnebrandcrème nu de eerste zonnestralen zijn doorgekomen? Dit moet namelijk niet alleen tijdens het ‘bakken’, wat je sowieso beter niet kan doen, maar zelfs in de winter. Hiermee bescherm je je zowel tegen huidveroudering als huidkanker.

Nederland heeft hoogste incidentie van huidkanker

Wat betreft huidkanker staat Nederland op nummer één van Europese landen waar huidkanker het meest voorkomt. Dit is naast ernstig eigenlijk ook beschamend. Je zou denken dat een ontwikkeld land als Nederland beter zou weten! In eerste instantie lijkt het onlogisch dat waar de zon weinig schijnt huidkanker juist meer voorkomt. De verklaring ligt in het feit dat we daarom juist denken dat insmeren alleen hoeft als we daadwerkelijk gaan zonnen. Hierin schuilt ook meteen het gevaar.

Onze huid staat het hele jaar bloot aan uv-straling, ook ’s winters. Komen de eerste zonnestralen echt door, dan denken veel mensen dat op een terras zitten en in de zon lopen niet onder zonnen valt en insmeren niet echt hoeft. Gaan we echt ‘bakken’, meestal in een of andere badplaats, dan is de denkfout dat het geen kwaad kan omdat we het maar een paar weken per jaar doen. Naast dat bakken sowieso een no go is, is onze huid ook helemaal niks gewend als het op zon aankomt.

Tot overmaat van ramp smeren we ook nog eens verkeerd. Je ’s ochtends voor de hele dag insmeren is onzin, ook met factor 50, je moet je elke twee uur insmeren en sowieso na het zwemmen. Juist op de tijden dat we uit de zon moeten blijven, namelijk tussen 12.00 en 15.00 uur, gaan we de zon in voor die ooguitstekende bruine kleur. Tot slot speelt het misschien een rol dat de gemiddelde Nederlandse vrouw (en man) niet erg ijdel is? Anders zouden er wel meer vrouwen op de hoogte zijn van het feit dat zon rimpel- en pigmentvlekkenveroorzaker nummer één is!

Wat doet zon precies met je huid?

Zonlicht kan je indelen in drie soorten straling, namelijk infrarode straling (warmte), het zichtbare licht en ultraviolette straling (uv-straling), die zorgt voor huidveroudering. UV-straling kan je ook weer indelen in drie soorten: UV-C straling heeft de kortste golflengte en wordt tegengehouden door de ozonlaag (voor zolang die nog bestaat), UV-B straling bereikt de aarde wel, evenals UV-A straling die de langste golflengte heeft.

UV-B dringt door tot de bovenste laag van onze huid. Hierdoor kan je verbranden, maar ook zorgt het voor de aanmaak van vitamine D, alleen is hiervoor hooguit 15 minuten zon buiten het heetst van de dag voldoende. UV-B straling veroorzaakt vrije radicalen die de cellen in de huid kunnen beschadigen. Ook het DNA in de huid kan beschadigd raken, wat een oorzaak kan zijn voor het ontstaan van huidkanker.

UV-A straling dringt nog dieper in de huid door. Bij beschadiging verliest de huid elasticiteit en ontstaan er dus rimpels. UV-A zorgt voor 95% van de huidveroudering en wordt niet tegengehouden door glas of wolken. Ook speelt UV-A een belangrijke rol bij huidkanker.

Zonnebescherming de beste bescherming tegen rimpels

Het beste wat je huid kan geven is een zonnebrandcrème het hele jaar door. In de herfst en winter voldoet een factor 15, in de lente en zomer liefst factor 20 of 30, daarboven zijn er nog maar weinig beschermingsverschillen. Een zonnebrandcrème betekent niet dat je onbezorgd uren in de zon kan zitten. Sowieso moet je uit de zon blijven tussen 12.00 en 15.00 uur. Zon is op de voet gevolgd door roken de nummer één rimpel- en pigmentvlekkenveroorzaker. Jammer van die ooguitstekende bruine kleur, maar een kleur krijg je toch wel en dat kan je dan aanvullen met een zelfbruiner of bronspoeder. Zet ook een zonnebril op. De huid rondom je ogen is dunner en kwetsbaarder en zo ga je niet knijpen tegen de felle zon. Vergeet verder je parasol niet.

Kinderen

Kinderen willen natuurlijk niet op een handdoek onder een parasol blijven zitten. Spelen onder de zon zullen ze dus toch wel doen. Laat ze niet uren in de zon spelen. Trek ze een t-shirt (niet wit) aan en zet ze een petje op. Smeer ze elke twee uur in met minimaal factor 30! Er bestaan ook speciale pakjes voor kinderen voor in de zon.

Celebs als leidraad

Vanaf de jaren 20, toen er nog weinig bekend was over de schade die zon kon aanrichten, zonden Hollywood celebrities de boodschap uit: een zongebruinde kleur is prachtig! Je zag dan ook decennia lang veel zongebruinde celebrities in de media, denk aan de beach movies sterren Annette Funicello en Frankie Avalon. Acteur George Hamilton promootte zichzelf als de zongebruinde posterboy en zette zo een hele generatie aan tot het verkrijgen van dat ‘gezonde’ kleurtje. Het beste voorbeeld is wel Brigitte Bardot die wel erg dramatisch verouderde. Ook Robert Redford heeft aan de zon zijn erfenis overgehouden. Inmiddels is er al zoveel bekend over de schadelijke gevolgen van de zon, voor zowel huid als gezondheid, dat celebrities ook helemaal niet meer bruin zijn!

Om de juiste zonnebrandcrème te kiezen verwijzen we je graag naar Dr. Jetske Ultee.