De temperatuur schoot deze week omlaag richting de tien graden. Het duurt niet lang meer of de winter doet haar intrede. Is jouw huid al winterklaar? Je huid heeft namelijk een andere verzorging nodig tijdens de gure dagen. Wij helpen je!

Guur weer en de verwarming die staat te loeien zorgen voor een laag vochtigheidspercentage. Hierdoor verliest je huid vocht. Daarbij nog eens heet douchen maakt het nog erger. Door al deze factoren is je huid ’s winters droger en behoeft een andere verzorging. De een heeft er meer last van dan de ander. Een drogere huid in de winter is vervelend, denk aan schilfertjes, roodheid en jeuk. Vooral onderbenen hebben de neiging droog te worden. Scheren maakt het vaak nog erger. Een paar dagen niet scheren kan dan ook geen kwaad. Hoe ga je je droge huid te lijf?

body butterOnder en na de douche

Gebruik een lekker vettige douchegel, bijvoorbeeld op oliebasis, een die een soort filmlaagje achterlaat op je huid. Smeer je hele lichaam in en spoel het weer af. Een spons werkt misschien sneller, maar verdunt wel alle ingrediënten waardoor je huid nog droger wordt. Dep je lichaam zachtjes af, vooral je gezicht. Vooral ochtenddouchers zullen weinig trek hebben om dagelijks een kwartier eerder op te staan om zichzelf van top tot teen in te smeren. De meeste vrouwen doen dit sowieso niet, dus voel je dan ook geen slons! Probeer het echter wel zo vaak mogelijk te doen. Gebruik een bodylotion met olie of een bodybutter, deze laatste is extra voedend. Vermijd producten met parfum bij een geïrriteerde huid.

Je gezicht

REG Rehydrating UV LotionEen reeds droge huid kan tijdens de winter helemaal droog worden tot velletjes aan toe. Dit kan je verhelpen met vaseline, dit is puur en bevat geen parfum. Smeer het op velletjes en andere droge plekjes en laat het intrekken. ’s Avonds is een goed idee, want vaseline is echt te vettig om te laten zitten. Met een washandje of tonic (zonder alcohol!) wrijf je de resterende vaseline er voorzichtig af. Af en toe scrubben en een maskertje is ook lekker tijdens de gure winter. Vergeet niet dat er ook tijdens de winter uv-straling is. En ook hier geldt: heb je een geïrriteerde huid, kies dan voor producten zonder parfum.

Een voordelige maar goede dagcrème is grappig genoeg Aqua Depot Biocura van de Aldi voor een paar euro. Ook Olaz Regenerist UV Lotion SPF 15 schijnt goed te zijn, kosten: rond de 30 euro. Vichy Aqualia Antiox crème is ook een goede dagcrème en kost zo’n 20 euro.

Wintervriendelijke make-up

Lippenbalsem winterHeb jij ook van die kapotte pijnlijke velletjes aan je lippen in de winter? Voorkomen is beter dan genezen. Merk je dat je lippen droog worden, smeer ze dan in met een lippenbalsem. Of een pot vaseline, maar dat is minder makkelijk meenemen. Een lippenbalsem zonder kleurstoffen en parfum is het beste, want die droogt je lippen niet uit. Breng ook lippenbalsem aan onder je lippenstift, behalve als deze zelf een verzorgend element bevat.

Heb je toevallig een nieuwe foundation nodig en staat de winter voor de deur? Dan kan je overwegen een ander soort te nemen, bijvoorbeeld een op oliebasis. Overdrijf echter niet. Heb je gewoonlijk een vette huid, stap dan ’s winters niet opeens over op een foundation voor een droge huid. Je huid is misschien droger, maar transformeert niet opeens tot een compleet ander huidtype. Een poederfoundation in de winter is wellicht een minder goed idee, dat accentueert losse velletjes en schilfers.

Vergeet je handen niet!

Handcreme winter‘De handen van een vrouw verraden haar leeftijd’. Weleens van gehoord? Niet helemaal een fabeltje. Net als het decolleté dat vaak vergeten wordt. Je handen staan evenveel bloot aan invloeden van buitenaf als je gezicht. Schaf dus een goede handcrème aan, het liefst een met UV-filter. Heb je erg last van droge handen, gebruik elke keer nadat je handen in contact zijn geweest met water handcrème. Dit is geen overbodige luxe. Je hoeft ook echt geen handcrème van tientallen euro’s te gebruiken. Elsevier testte in 2010 eens de goedkopere handcrèmes waar onder meer Nivea Hand Sos Handcrème uitkwam, die zo’n 3,50 euro kost. Vaseline en Dove hebben ook meestal handcrèmes onder de 5 euro.

Smeer alleen de bovenkant van je handen in als je je handen direct weer nodig hebt. Ook bespaar je hiermee op je handcrème! Insmeren voordat je gaat slapen is een goed idee, vooral met plastic handschoentjes waardoor je handen goed kunnen hydrateren. Het slaapt natuurlijk niet erg lekker. Een idee is ook insmeren en daarna afwassen met afwashandschoenen, die je sowieso moet gebruiken. Water met ontvettend afwasmiddel maken je handen namelijk erg droog. Overweeg ook eens het gebruik van een handmasker. Een bodylotion op je handen is overigens geen goed idee, handcrèmes zijn voedender.

Maatregelen thuis

Hoe verleidelijk ook, douche en badder niet te heet. Dit zorgt voor een nog drogere huid tijdens de winter. Draai ook de centrale verwarming niet tot tropische hoogten. Denk verder aan de luchtvochtigheid. Hang vochtbakjes op aan de verwarming, zet een emmer heet water neer of gebruik een luchtbevochtingingsinstallatie.