Oogcrèmes en nachtcrèmes: fabel of noodzaak?

Een aparte oogcrème en nachtcrème zouden essentieel zijn. Oogcrème voor de tere huid rondom de ogen, nachtcrème om de huid ’s nachts te voeden tijdens het herstelproces. Moeten we nu onze portemonnee extra trekken of voldoet een dagcrème?

Oogcrème

Eén ding staat vast: een oogcrème zit in een kleiner potje dan een dagcrème. In een oogcrème zitten vaak dezelfde ingrediënten als in een dagcrème. Dus wat is dan het nut van een aparte oogcrème? Een dagcrème is lang niet altijd mild genoeg voor de tere, dunne en kwetsbare huid rondom de ogen. Ook is een dagcrème te vettig, wat kan zorgen voor een ‘puffy’ (opgezwollen) look of tranende ogen. Daarnaast beloven oogcrèmes vaak een special effect voor de ooghuid. Het nadeel van veel oogcrèmes is wel dat ze vaak geen SPF bevatten. En dat heeft de huid rondom je ogen nu juist nodig! Taak voor de oogcrèmeproducent dus.

Soorten oogcrèmes:

  • Oogcrème tegen ‘puffy’ ogen: vaak zitten hier ingrediënten in als cafeïne.
  • Hydraterende oogcrème: standaard oogcrème. Maakt de huid soepel en zacht.
  • Oogcrème tegen donkere kringen: met bijvoorbeeld een lichtweerkaatsend ingrediënt tegen donkere kringen. Denk ook eens aan het gebruik van concealer.
  • Oogcrème voor de gevoelige huid: een extra milde crème voor de extra gevoelige huid rondom de ogen.
  • Anti-rimpel oogcrème: heeft een cosmetisch effect en belooft de huid rondom de ogen strak te trekken waardoor rimpeltjes minder opvallen.

Nachtcrème

Een nachtcrème zou noodzakelijk zijn omdat je huid ’s nachts aan het herstellen is. Je huid is echter altijd aan het herstellen. Het enige echte verschil is dat een goede dagcrème een zonbescherming (SPF) bevat en die heb je ’s nachts natuurlijk niet nodig. Over het algemeen bevat een nachtcrème meer ingrediënten dan een dagcrème en is dus voedender en vettiger. Dit kan overdag juist hinderlijk zijn doordat je sneller gaat glimmen. ’s Nachts een dagcrème gebruiken kan dus ook, overdag een nachtcrème beter niet, in verband met het gebrek aan SPF. Welke soorten nachtcrèmes zijn er? Wat nachtcrèmes gemeen hebben is hydratie van de huid.

  • Regenerende nachtcrèmes: versnellen de celproductie.
  • Herstellende nachtcrèmes: pakken de effecten van schadelijke factoren aan, zoals UV-straling.
  • Anti-rimpel nachtcrèmes: maken de huid gladder.

Kies een nachtcrème die bij je huidtype past en breng deze aan op een grondig gereinigde huid. Vooral een droge huid is gebaat bij een nachtcrème vanwege het vet- en vochttekort. Maar ook een vette huid heeft vochtregulatie nodig in de vorm van een niet-vette vochtinbrengende nachtcrème. Wisseling van crème is sowieso goed, omdat je huid op een gegeven moment gewend raakt aan een bepaalde crème. Hierdoor vermindert de actieve werking. Bedenk wel dat een nachtcrème weinig resultaat geeft zonder goede nachtrust. Dit is essentieel voor een mooie huid. Slaap je meerdere nachten slecht, dan zie je dit onverbiddelijk aan je huid. Ook krijg je sneller last van oneffenheden. Je huid is de spiegel van wat er binnenin gebeurt!

Lees verder…

Of ga terug naar het overzichtsmenu: gezicht.