Scrub jij ook regelmatig je hele lichaam? Vast niet. De meeste vrouwen komen niet verder dan hun onderbenen of hun gezicht. Alles scrubben is inderdaad nogal een opgave, maar wel een must!

Je huid heeft heel wat te verduren: luchtvervuiling, schadelijk zonlicht, droogte en stress. Gelukkig is je huid altijd bezig met de aanmaak van nieuwe huidcellen. Alle cellen worden om de drie a vier weken vernieuwd. Ondanks deze natuurlijke afvoer blijven er altijd oude huidcellen ‘hangen’. Met de leeftijd neemt dit toe. Achtergebleven huidcellen kleven aan elkaar vast en de bovenste huidlaag wordt dikker en onregelmatiger. Dit maakt je huid dof en droog. Hoe gladder je huid, hoe meer licht er namelijk weerspiegeld wordt. Daarbij raken je poriën makkelijker verstopt. Talg en bacteriën hopen zich op met mogelijk puistjes tot gevolg. Scrubben biedt dus duidelijk een aantal voordelen:

 • Nieuwe huidcellen worden zichtbaar en je huid ziet er gladder en glanzender uit.
 • De doorbloeding wordt gestimuleerd.
 • Je huid neemt verzorgingsproducten beter op.
 • Oneffenheden als puistjes verdwijnen makkelijker.
 • Je huid wordt sneller en egaler bruin.
 • Je voorkomt sneller ingegroeide haartjes na het ontharen.

Let op! In het geval van couperose is het beter om niet te scrubben.

Je gezicht scrubben

Een gezichtsscrub koop je in de winkel in de vorm van een gel of crème. Er bestaan ook scrubmaskers die je laat intrekken en dan afscrubt. Zelf maken is een minder goed idee, aangezien het hier om de tere huid van je gezicht gaat. Zo weet je zeker dat de scrub geschikt is. Let er sowieso goed op dat je een scrub koopt die zeer zacht en fijn is. De hals en het decolleté tellen ook mee, aangezien de huid hier even teer en kwetsbaar is. Onthoud vooral dat het heel belangrijk is zachtjes en rustig te scrubben! Hard schuren kan de huid beschadigen. Je beschadigt dan vaak stukjes van de laag onder de dode huidcellen.

 • Voor een optimaal effect stoom je eerst je gezicht. Dit kan eenvoudig met een bak heet water waar je met een handdoek over je hoofd boven gaat hangen.
 • Maak je gezicht, hals en decolleté vochtig met een washandje. Uiteraard kan je de hele behandeling ook onder de douche uitvoeren.
 • Neem wat scrub en begin met je decolleté. Maak ronddraaiende bewegingen en ga via de hals naar je gezicht.
 • Scrub je gezicht, behalve de huid rondom de ogen en je lippen. Voor je lippen kan je een tandenborstel gebruiken (zonder scrub).
 • Spoel af met lauwwarm water.
 • Dep je gezicht droog met een zachte handdoek. Niet schuren!
 • Breng daarna je dag- of nachtcrème aan.

Tip: Breng na het scrubben een gezichtsmasker aan.
Hoe vaak je je gezicht, hals en decolleté scrubt is afhankelijk van je huidtype. Een droge huid scrub je slechts een keer per maand, een normale of vette huid een of hooguit twee keer per week.

Je lichaam scrubben

Je hele lichaam scrubben vergt uiteraard wat meer tijd. Hoewel je bepaalde gebieden moet vermijden, namelijk de schaamlippen en tepels. Je lichaam scrubben is een uitstekende voorbereiding op het ontharen of het aanbrengen van een zelfbruiner. Doordat je de dode huidcellen verwijdert gaan je haartjes goed rechtop staan, waardoor je eerder ingegroeide haartjes voorkomt. Een zelfbruiner geeft na het scrubben een egaler effect. Scrubmiddelen voor je lichaam zijn vaak grover dan die voor je gezicht. Meestal zitten ze in potjes of tubes. Vaak is het een gel of crème met zout, suiker of fruitpitten.

 • Voor een optimaal effect neem je eerst een stoombad, al wordt dit thuis uiteraard een beetje lastig!
 • Maak je lichaam nat met een washandje of stap eerst even onder de douche.
 • Neem wat scrub en masseer met ronddraaiende bewegingen je lichaam.
 • Dep je lichaam droog met een zachte handdoek.
 • Smeer jezelf daarna in met een lekkere bodylotion of zelfbruiner.

Het is ook mogelijk je lichaam te scrubben met een scrubhandschoen of -spons, bijvoorbeeld in combinatie met je douchegel. Dit gaat er wel wat harder aan toe!

Maak er een lekker ontspanningsmoment van voor jezelf. Beter nog: laat je scrubben! Door je partner of bijvoorbeeld in een hamam.

Scrubben met fruitzuren

Je kan je huid ook scrubben met fruitzuren, oftewel: exfoliëren. Fruitzuren zijn exfolierende stoffen die de bovenste dode huidcellen verwijderen doordat ze de substantie die de huidcellen bij elkaar houdt afbreken. Er bestaan diverse soorten fruitzuren waaronder glycolzuur, melkzuur, appelzuur, wijnsteenzuur en salicylzuur. Terwijl je je huid hiermee eigenlijk een peeling geeft, werken fruitzuren hetzelfde als een scrub: je huid komt frisser en gladder tevoorschijn. Fruitzuur peelingen zijn er voor thuisgebruik en specialisten. Die voor thuisgebruik zijn milder dan die voor specialisten. Helaas zijn er ook veel van de sterkere peelings te koop op internet. Ga hiermee niet zelf aan de slag! Je kan je huid hiermee beschadigen. Laat het dus altijd over aan een specialist die hiervoor en speciale opleiding heeft gevolgd.

Lees verder…

Lees meer over: