Serum: aanvulling voor huid en haar

Is een serum echt nodig? Wel als aanvulling op je dag- en nachtcrème en je shampoo en conditioner. Een serum bevat dezelfde soort ingrediënten, maar dan in een veel hogere concentratie. Een goede oppepper voor een direct en langdurig resultaat.

Serums zie je altijd in een wat kleinere verpakking dan bijvoorbeeld dagcrèmes en shampoos. Ze zijn er voor je gezicht en haar. Ze zijn zeer voedend en geconcentreerd. Serums hebben eigen doelen, afhankelijk van waar jouw huid of haar behoefte aan heeft. In bepaalde periodes heb je een serum bijvoorbeeld meer nodig. Denk aan een drogere huid tijdens een gure winter of uitgedroogd haar na een lekkere zonvakantie. Met een serum doe je gerust enkele maanden, omdat je telkens maar een paar druppeltjes nodig hebt. Afhankelijk van je wensen en budget varieert de prijs van een gezichtsserum van rond de 10 euro tot boven de 500 euro!

Wat is een gezichtsserum?

Een gezichtsserums heeft als doel de huidconditie te verbeteren. Het is meestal een dunne, sterk geconcentreerde, voedende vloeistof in een ampul of flacon met een pipetje of pompje waar zeer weinig uit komt. Door de sterke concentratie is er per behandeling weinig van nodig en luistert de benodigde hoeveelheid nauw. Je gebruikt een gezichtsserum naast je dagelijke dag- en nachtcrème. In een dagcrème zit bijvoorbeeld slechts een druppeltje vitamine A, in een serum een hele eetlepel. Een gezichtsserum is geschikt voor zowel de rijpere als jongere huid, mits je het maar afstemt op jouw huidbehoefte.

Werking gezichtsserum

Ieder gezichtsserum heeft zijn eigen werking. Afhankelijk van je huidtype kies je bijvoorbeeld een hydraterend serum om het vochtgehalte te herstellen, een kalmerend serum om de huid tot rust te brengen of een liftend serum om de huid te verstevigen. Vooral een probleemhuid kan baat hebben bij een serum. Denk aan pigmentvlekken, grove poriën, een doffe, droge of schrale huid. Vooral een droge, schilferige huid transformeert binnen een mum van tijd in een perzikhuidje.

Gebruik gezichtsserum

Wanneer je een gezichtsserum gebruikt is afhankelijk van jouw persoonlijk. Elke maand, voor extra verzorging, een paar keer per jaar, bijvoorbeeld voor speciale gelegenheden, of dagelijks, omdat je nu eenmaal een droge huid hebt. Je kunt een serum ook als kuur gebruiken over een langere periode in verschillende hoeveelheden. Een serum breng je aan op een gereinigde huid, onder een masker, een dag- of nachtcrème of als kuurbehandeling, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Een serum moet je over het algemeen met je vingers zachtjes inkloppen in de huid, maar kijk op de verpakking voor de exacte gebruiksaanwijzing.

Wat is een haarserum?

Een haarserum is net als een gezichtsserum ook zeer geconcentreerd en voedzaam en zit in een kleine verpakking: een ampul of flacon met een pipetje of pompje, omdat je per keer zeer weinig nodig hebt. Weet dat een haarserum niet hetzelfde is als een haarolie. Een haarserum legt een laagje om je haar heen en werkt meer beschermend, een haarolie trekt in de haren en werkt meer voedend. Aan jou de keuze wat je liever gebruikt. Föhn je je haar veel, dan biedt een beschermend haarserum wellicht meer uitkomst. Beide producten gebruiken? Doe het zuinig, teveel van beide producten maakt het haar vettig en verzwaart.

Werking haarserum

Door het beschermende laagje beschermt een haarserum je haar tegen de hitte van een föhn, stijltang en krultang, maar ook tegen bijvoorbeeld de zon, zeewater en vrieskou (statisch haar) en gespleten haarpunten. Daarnaast maakt het je haar lekker zacht en glanzend. Vooral voor pluizig haar is haarserum zeer geschikt. Ook tegen klitten werkt het heel goed. Net zoals vele andere haarproducten bevat een serum siliconen. Dit heeft vaak een negatief imago maar zorgt in dit geval wel voor bescherming, makkelijke doorkambaarheid en glans.

Gebruik haarserum

Haarserum kan je op nat of droog haar aanbrengen. Je brengt een haarserum op als je bijvoorbeeld net je haar gewassen hebt of op droog haar, voor het stylen, krullen of föhnen. Heb je bijvoorbeeld snel last van klitten, masseer dan wat serum in op handdoekdroog haar. Let wel op dat je niet teveel gebruikt, je haar wordt dan al snel te vet. Een á twee druppeltjes voor kort haar en maximaal vier druppeltjes voor lang haar. Ook is het verstandig een haarserum niet op de hoofdhuid aan te brengen, maar in de onderste helft van het haar.

Lees verder

Ga terug naar het menu gezicht om meer te lezen.