Soorten huidtypes en dagcremes

Uiteraard moet je eerst kijken naar je huidtype en daar je dagcrème op afstemmen. Een potje is voordelig omdat je er alles uithaalt, maar je geeft bacteriën zo wel meer kans. Bovendien gaat de werkzaamheid van kostbare ingrediënten snel achteruit door het contact met zuurstof. Gebruik bij een potje in ieder geval een spatel, maar kies liever voor een pompverpakking of tube. Vermijd verder het liefst parfum, de meeste soorten alcohol en nog een reeks andere ingrediënten in dagcrèmes.

Vette huid

De vette en/of onzuivere huid is dik, heeft grove poriën en glimt snel doordat de talgklieren te hard werken. Heeft eerder last van puistjes en mee-eters, maar vertoont minder snel rimpels. Ook een vette huid heeft een dagcrème nodig. Geen vette, maar wel een vochtinbrengende. Een gelcrème is ideaal.

Droge en gevoelige huid

De droge en/of gevoelige huid voelt trekkerig aan na het douchen. Produceert weinig huidvet en is vaak gevoelig. De huid ziet er ook droog uit. Is dun en/of fijn van structuur, reageert snel op hitte en kou en verbrandt snel. Geeft sneller allergische reacties.
Een vettige crème die beschermt en vooral vochtinbrengend werkt, speciaal tegen rimpels en lijntjes.

Gecombineerde huid

De gecombineerde huid is vetter in de T-zone (voorhoofd, neus en kin) en droger bij de wangen. Komt vooral op jongere leeftijd voor en wordt droger met de jaren.Het beste is een dagcrème speciaal voor dit type huid. Of gebruik een dagcrème voor alle huidtypes of droge huid, waarbij je meer smeert op de wangen en minder op de T-zone. Dep de T-zone eventueel af met wat tonic.

Normale huid

De normale huid heeft een egale tint en een fijne structuur zonder zichtbare poriën, vette of schilferige delen. De huid oogt gezond. Kortom, het ideale huidtype! Een dagcrème voor een normale huid of alle huidtypes voor extra bescherming.

Bedenk dat je huid naast dat deze door de loop der jaren kan veranderen door ouderdom, ook onderhevig is aan veranderingen door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Zo is een huid in de winter meestal droger dan in de zomer. Ken je huid!

Dagcrème voor ogen, hals en decollete?

Suncover SPF30Waarom een oogcrème als je gewoon je dagcrème kunt gebruiken? Van oogcrèmes wordt wel gezegd dat ze dezelfde ingredienten bevatten als dagcrèmes, maar dan in een kleiner potje. Nadeel is wel dat oogcrèmes vaak geen SPF bevatten. Anderzijds wordt beweerd dat een dagcrème te sterk en vettig is voor de tere, kwetsbare huid rondom de ogen. Een oogcrème is een zachte, gelachtige substantie, speciaal voor de ooghuid.

De discussie of je ook nog eens een aparte hals- en decolletécrème moet aanschaffen daargelaten, is het wel een must je dagcrème behalve op je gezicht ook op je hals en decolleté aan te brengen. De huid daar staat ook meer in contact met schadelijke invloeden en is dus kwetsbaarder. Je hebt vast weleens een dame op leeftijd gezien waarbij het decolleté gerimpelder was dan het gezicht. Daarom!

Ga terug naar het artikel over dagcrème.