Hoe vind je in hemelsnaam een goede dagcrème tussen de tientallen potjes, tubes en pompflacons? Laat je je adviseren, dan zijn op de een of andere manier altijd de duurste het beste. Enkele tips!

Je zou het bijna niet geloven als je dat prachtige potje met gouden randje en zalig geurende substantie ziet. Het moet zijn prijs toch wel waard zijn? Helaas. Potjes kan je beter schrappen. Zodra je het potje opent komt er onmiddellijk zuurstof bij, dit heet oxidatie. De ingrediënten komen in contact met zuurstof met als gevolg reductie. Oftewel: de werking van de ingrediënten neemt af. Vergelijk het met een roestig fietsstuur. Met een tube of pompflacon is dit veel minder het geval. Heb je een luchtdichte flacon te pakken, dan zit je helemaal goed!

Slechte ingrediënten

airless pompflaconWist je dat hoe meer vooraan in de ingrediëntenlijst het ingrediënt staat, hoe meer er van in zit? Dit is nuttig met het traceren van zowel goede als slechte ingrediënten. Slechte ingrediënten zijn met stip alcohol en parfum. Heel jammer van die laatste, want we raken allemaal in een goed humeur van een heerlijk ruikende dagcrème. Alcohol en parfum kunnen, vooral bij een gevoelige huid, problemen, zoals huidirritatie, veroorzaken en zo ook huidveroudering versnellen.

Overigens bestaat er ook een waslijst aan ingrediënten als compensatie voor parfum die je moet vermijden. Onderaan het artikel hebben we deze samengevat. Naast ‘alcohol’ zie je meestal ook alcohol-achtige ingrediënten staan, zoals ‘alcohol denat’. Zijn die ook slecht of niet? Staan de volgende soorten voorin de lijst vermijd ze dan: alcohol denat, ethyl alcohol, ethanol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Ook lauryl sulfates kan je beter vermijden. Een uitzondering is glycol, deze alcoholsoort helpt je huid de goede ingrediënten in de dagcrème op te nemen.

Goede ingrediënten

Als we praten over oxidatie dan is het logisch dat een goede dagcrème anti-oxidanten bevat. Deze versterken je huid en beschermen tegen uv-straling. Goede anti-oxidanten zijn: vitamine C, lycopene, groene thee, coffee berry, resveratrol, grapefruit seed, genistein, niacinamide, vitamine E, allantoin en coenzyme Q10. Uiteraard kan je anti-oxidanten ook eten ten behoeve van je huid. Let verder op een uv-filter in je dagcrème. Een SPF 15 voldoet op doordeweekse dagen waarop je niet veel buiten komt. Heb je een zeer lichte huid? Dan is een hogere SPF aanbevolen. In de zomer is een SPF 30 voor iedereen trouwens geen overbodige luxe.

Match met jouw huidtype

Het spreekt voor zich dat je niet een zeer rijke dagcrème kiest voor een vette huid, maar juist wel weer voor een droge huid. Voor een vettere huid is bijvoorbeeld een gelcrème erg prettig of een serum.

Moet het duur zijn?

Laten we stellen dat een huismerkcrème in de regel niet de benodigde anti-oxidanten bevat. Een dagcrème van 80 euro is echter ook weer erg overdreven. Bij de drogist vind je betere dagcrèmes vanaf 10 a 15 euro. Bij Douglas tref je wat duurdere dagcrèmes. Ga daar niet hoger dan rond de 50 euro. Laat je niet verleiden door mooie verpakkingen, maar kijk naar de ingrediënten. Overdrijf niet en koop geen aparte hals- en decolletécrème en dergelijke.

Mag ik even testen?

Het kan niet overal, maar als het even kan vraag dan om een tester. Het zou zonde zijn van je geld als je huid opeens begint te zwellen, jeuken en rood wordt.

Ingrediënten als compensatie voor parfum die je moet vermijden: Tree moss, HMPCC, oak moss, hydroxycitronellal, isoeugenol, cinnamic aldehyde, farnesol, cinnamic alcohol, citral, citronellol, geraniol, eugenol, coumarin, lilial (0.3), amyl-cinnamic alcohol (0.3), benzyl cinnamate (0.3), benzyl alcohol (0.3), linalool (0.2), methylheptin carbonate (0.2), amyl-cinnamic aldehyde (0.1), hexyl-cinnamic aldehyde (0.1), limonene (0.1), benzyl salicylate (0.1), γ-methylionon (0.1), benzyl benzoate (0.0), anisyl alcohol (0.0).

Bron: Skin Type Solutions , NCBI, The Huffington Post