Niemand wordt er blij van: een puist ontdekken in de spiegel. Puistjes zijn niet alleen erg vervelend, maar het kan ook een enorme inpakt hebben op je zelfvertrouwen en je sociale leven. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om van die vreselijke puisten af te komen. We zetten een paar tips voor je op een rij en we hebben een trucje dat jouw leven gaat veranderen.

Puisten uitknijpen of niet?

Op YouTube en Facebook zie je verschillende filmpjes van mensen die hun puisten uitknijpen. Hoewel dit vies is om te zien, zijn er toch veel mensen gefascineerd door. Knijp zelf je puisten niet uit! Hiermee beschadig je je huid en gaat deze alleen maar verder ontsteken. Ook kan puisten uitknijpen er voor zorgen dat er kleine littekens achterblijven en kunnen er nieuwe puisten ontstaan. Het kan namelijk zijn dat je bacteriën onder je nagels hebt. Deze kunnen in de huid terecht komen en daar nieuwe ontstekingen (en puisten) veroorzaken. Alleen als je een zwarte mee-eter hebt kun je deze voorzichtig uitknijpen. Rode ontstoken puistjes moet je dus met rust laten.

Verzorging

Reinigen
Puisten ontstaan als de poriën in bijvoorbeeld je gezicht verstopt raken. Het verstopt raken van de poriën voorkom je door je gezicht goed schoon te houden. Dit doe je door ’s ochtends en ’s avonds je gezicht te reinigen en een keer per week te scrubben of stomen. Het is belangrijk dat je kijkt welk type reinigingsproduct bij jou huid past. Als je niet weet of je een droge, vette, gecombineerde of normale huid hebt, vraag het dan even aan je schoonheidsspecialist. Het is belangrijk om na het reinigen je gezicht af te spoelen met koud water of na te behandelen met tonic. Als je dit niet doet blijven je poriën openstaan en komt er vuil in.

Voeding voor je huidGezicht stomen
Van chocolade, fastfood en vette vis zou je puisten krijgen en citroensap zou juist je huid zuiveren. Over wat voeding zou doen met je huid gaan veel verhalen rond. De meeste onderzoekers zeggen dat dit een fabel is, maar toch kan het geen kwaad om op je voeding te letten. Je zou bijvoorbeeld een voedingsdagboek bij kunnen houden om te zien of je na het eten van bepaalde producten meer last hebt van puistjes. Iedereen is het er wel over eens dat voldoende water drinken helpt.

Camoufleer alleen in nood
Puistjes ontstaan doordat je poriën verstopt zijn geraakt. Dit is precies wat make-up doet. Als je er toch voor kiest om make-up op te doen is het verstandig om bij thuiskomst meteen je make-up er af te halen. Zo sluit je de huid niet onnodig lang af.

Trucje die je leven gaat veranderen

Heb jij een gigantische puist op je voorhoofd terwijl je morgen een date of presentatie hebt? We hebben dit allemaal gehad. Maar met deze truc heb je hier geen last meer van. Het enige wat je nodig hebt zijn blarenpleisters. Knip een blarenpleister op maat, zorg dat het iets groter is dan je puist. Maak je puist goed schoon en plak voor het slapengaan de pleister op het puistje. De volgende ochtend is de puist weg.

Heb je nou een hele erge vorm van acne, dan kun je het beste even langs de huisarts gaan. Die zal je doorverwijzen naar een huidspecialist of dermatoloog voor een verdere behandeling op maat.