Op vakantie met het vliegtuig is altijd spannend maar vooral als het je eerste keer is. Maak je niet al teveel zorgen, op internet staan heel veel dingen die je het gemakkelijker maken. Wij hebben ook een paar belangrijke tips op een rij gezet, zodat je relaxed op vakantie kan gaan met het vliegtuig.

1. Neem een lege fles mee

Als je gaat vliegen dan weet je dat je geen flessen water mee aan boord mag nemen. Nu is water meestal wel gratis in vliegtuigen, maar soms moet je er de hoofdprijs voor betalen óf je moet er heel lang op wachten en krijgt dan slechts een klein bekertje… Neem daarom altijd een lege fles mee, die je zelf na de security in het toilet kunt bijvullen.

2. Snoertjes in een brillenkoker

Snoertjes raak je altijd kwijt onderweg en slingeren ook vaak door je koffer, tas of handbagage. Bewaar snoertjes zoals de oplader van je telefoon of tablet daarom in een brillenkoker. Verbind ieder snoertje met een elastiekje zodat ze niet in de knoop raken.

3. Geurbuiltjes in je koffer

In een koffer kan kleding al snel muf gaan ruiken. Stop daarom altijd een paar geurbuiltjes in je tas, zodat je kleding overal ter wereld lekker ruikt. Kies je voor een geurbuiltje van hetzelfde merk als jouw wasmiddel, dan ruikt het op vakantie ook nog een beetje naar thuis!

4. Laat een pin vallen

Heb jij ook zo’n problemen met je auto terugvinden in een parkeergarage? Als je slim bent, laat je via Google Maps een pin vallen zodra je je auto parkeert. Dan kun je later via Google Maps de route laten berekenen terug naar die pin.

5. Zwembandjes: multifunctioneel

Op vakantie smaken (alcoholische) drankjes vaak net wat lekkerder dan thuis. En dat is precies de reden dat jij graag wat drank mee naar huis wilt nemen, toch? Om ervoor te zorgen dat flessen niet kapot gaan in je koffer gebruik je de zwembandjes van kinderen!

6. Scannen

Maak altijd een scan van je paspoort, vliegticket, hotelboeking, rijbewijs en andere belangrijke documenten, en stuur die scans per e-mail naar jezelf. Zo heb je altijd toegang tot deze documenten, mocht er iets mee gebeuren.

7. Lenzendoosje: multifunctioneel

Je kunt lenzendoosjes voor meerdere dingen gebruiken dan alleen lenzen en lenzenvloeistof. Zo zijn deze doosjes ideaal voor wat dagcrème, nachtcrème of andere crèmes waar je maar een klein beetje van nodig hebt. Ideaal voor bijvoorbeeld in het vliegtuig!

8. Plastic tasjes

Stop je schoenen altijd in plastic tassen voor je ze in je koffer stopt. Zo blijft je kleding niet alleen schoon, maar heb je op reis ook altijd tasjes bij je die altijd wel van pas komen. Voor afval bijvoorbeeld, of om dingen die kunnen gaan lekken in de verpakking. Ook handig: in hotels vind je vaak een douchekapje voor je haar. Deze kun je ook heel goed gebruiken om je schoenen in te verpakken, zodat de rest van de kleding in je koffer schoon blijft.

9. Voorkom lange rijen bij security

Het is een van de grootste ergernissen op het vliegveld: een hele lange rij bij security. Om ervoor te zorgen dat jij er wel lekker snel doorheen bent, moet je al nadenken bij het inpakken van je handbagage. Stop alle dingen die je er bij security uit moet halen (zoals laptop, iPad, telefoon etc) op een handige plek bovenin je tas. Doe zo min mogelijk sieraden om, draag geen riem (of maak die alvast los tijdens het wachten) en doe gemakkelijke schoenen aan die je snel aan en uit hebt.

10. Vliegtuigmodus

De vliegtuigmodus van smartphones is handiger dan je denkt. Tegenwoordig mag je bij veel luchtvaartmaatschappijen je telefoon aan laten staan tijdens opstijgen en landen, maar de vliegtuigmodus heeft toch twee grote voordelen. Ten eerste spaar je daar een hoop batterij mee, zodat je je telefoon niet zo snel weer moet opladen. En ten tweede laadt een telefoon veel sneller op als deze in de vliegtuigmodus staat. Gebruiken dus!

11. Zitplaats bij de vleugel

Een zitplaats bij de vleugel van een vliegtuig heeft een groot voordeel. Op de stoelen rondom de vleugels zou je minder last van turbulentie hebben, zo is gebleken, omdat het vliegtuig op die plek iets stabieler is. Ben je wat angstig om te vliegen of ben je bang voor turbulentie, dan doe je er goed aan om deze stoelen te kiezen bij het inchecken.

12. Binnenstebuiten inpakken

Witte kleding of kleding die niet vies mag worden, pak je het beste binnenstebuiten in. Mocht er dan toch nog een vlekje op komen, dan is het minder erg omdat de vlek dan aan de binnenkant zit.

13. Wifi-wachtwoorden via Foursquare

In openbare plekken, zoals cafés en restaurants is het Wifi-netwerk vaak afgeschermd met een wachtwoord. Je kunt de bediening vragen om het wachtwoord, maar ben je een Foursquare-gebruiker, dan kun je de wachtwoorden vaak ook vinden zodra je bent incheckt op die plek. En heb jij zelf een wachtwoord gevonden, plaats het dan ook in de comments bij je check-in, zodat andere Foursquare gebruikers er ook iets aan hebben.

14. Bagage als eerste op de band

Als je bij het inchecken aangeeft dat je heel veel haast hebt, dan kan de luchtvaartmaatschappij ervoor zorgen dat jouw bagage als eerste op de band verschijnt. Dat kost in veel gevallen helemaal niets, en zo ben je lekker snel ervandoor op het vliegveld.

15. Stuur jezelf een kaartje!

Bij thuiskomst kun je weleens ontzettend veel last krijgen van heimwee, naar die heerlijke vakantie die je net achter de rug hebt. Stuur jezelf daarom eens een kaartje vanaf je vakantieadres, zodat het bij thuiskomst wat draaglijker is dat de vakantie ten einde is gekomen.