Gebruik jij nog geen BB Cream?!

Toen Yfke Sturm de BB Cream van Garnier introduceerde steeg de populariteit van deze veelbelovende crème aanzienlijk. Binnen no time lanceerden vrijwel alle cosmeticamerken hun eigen BB Cream. Vanwaar deze mateloze populariteit? Is het echt zo fantastisch of slechts een hype?

Een BB Cream zou een multitaskende werking hebben: dekkend, verzorgend en beschermend. Een BB Cream dekt licht en laat imperfecties minder opvallen, maar werkt minder ‘plamuurachtig’ dan een foundation. Vooral ’s ochtends in je haast is een BB Cream wat sneller en makkelijk op te brengen, juist door de mindere dekking luistert het minder nauw. Werkt de BB Cream niet vochtinbrengend genoeg voor je, breng dan eerst een dagcrème aan. Ook een gebrek aan een SPF (Sun Protection Factor) in de BB Cream kan een reden zijn eerst een dagcrème aan te brengen.

Oorsprong BB Cream

De BB cream is geen nieuw uitgevonden product, alleen aangepast aan de behoeften van de consument. Oorspronkelijk werd de BB Cream in de jaren zestig geïntroduceerd door de dermatoloog Dr. Christine Schrammek in Duitsland. Doel was patiënten te beschermen na een huidoperatie, bijvoorbeeld na een chemische peeling. Een BB Cream laat een huid namelijk goed ademen, hydrateert, terwijl vlekken en roodheid worden gecamoufleerd.

De Aziatische BB Cream versus de Europese BB Cream

In 1985 introduceerden Zuid-Korea en Japan de BB Cream. Tussen de Aziatische BB Cream en de Europese BB Cream bestaat echter een duidelijk verschil. De huid-wittende bestanddelen van de Aziatische BB Cream vormen in Azië een belangrijke reden van de populariteit, waar een gezond ogende, porseleinen huid een groot goed is. In Europa geldt dat juist niet. Daarom behoeft de Europese huid een andere BB Cream dan de Aziatische huid.

Verschil BB Cream en getinte dagcrème

Hadden we niet al een BB Cream in de vorm van een getinte dagcrème? Nee. Een getinte dagcrème is dagcrème met een tintje, een BB Cream verzorgt en dekt, maar dekt dus niet zodanig als een foundation. Een getinte dagcrème wordt doorgaans ook niet zozeer gebruikt ter dekking van imperfecties, als wel voor een gezond tintje.

Welke BB Cream?

Als cosmeticamerk hoor je er bijna niet meer bij zonder BB Cream! En dus heeft vrijwel elk merk dat al gezichtsverzorgingsproducten produceerde zijn eigen BB Cream gelanceerd. Van budget tot duurder. Dat maakt het voor ons niet makkelijker. Want hoe kies je in hemelsnaam? De meeste merken verkopen BB Creams in twee tinten: een lichte en donkere variant, die samen moet vloeien met de tint van de gebruikster. Schrik niet dat de kleur uit de tube vaak veel donkerder is dan wanneer deze op je gezicht zit. Het is immers geen foundation! Waar let je op?

  • Is de BB Cream gemaakt voor een normale, droge of vette huid?
  • Met of zonder SPF
  • Is de ondertoon blauw of meer geel?
  • Heeft de BB Cream een glow of matterend effect?
  • Vind je natuurlijke ingrediënten belangrijk? Bijvoorbeeld zonder parabenen (conserveermiddel dat onder meer aan cosmetica wordt toegevoegd).
  • Hoeveel wil je uitgeven?

Zelf BB-cream maken

De meeste merken produceren twee kleuren BB Creams: een light en een medium. Al dan niet hebben ze een assortiment voor zowel de normale, droge en vettere huid. Met of zonder SPF. Kan je nu de juiste combinatie niet vinden in een BB Cream, dan is zelf er een maken ook een optie. Hiervoor meng je wat foundation of vloeibare concealer met je dagcrème, met een spatel of bij gebrek daaraan de andere kant van een theelepeltje. Natuurlijk niet je hele pot dagcrème, maar alleen hoeveel je op dat moment gebruikt.