Ga jij altijd voor een full make-up? Primer, foundation, poeder, oogschaduw, eyeliner, mascara, lippenstift, enzovoort? Mannen schijnen over het algemeen meer van less te houden. Dit weten we dankzij de hashtag #nomakeupselfie ten behoeve van kankerbestrijding, die al sinds vorige week in allerlei social media kanalen opduikt.

De ‘No Make Up Selfie for Cancer Awareness’-campagne

Niemand weet wie het eigenlijk begonnen is, maar Cancer Research UK is er enorm blij mee: de ‘No Make Up Selfie for Cancer Awareness’-campagne. Hiervoor posten sinds vorige week duizenden vrouwen een No Make Up Sefie onder de hashtag #nomakeupselfie op allerlei social media kanalen. Dit leverde Cancer Research UK een stortvloed aan donaties op, ruim 826.000 likes op Facebook en meer dan 140.000 volgers op Twitter. Opvolgend verschenen er ook weer theorieën over meer of minder make-up.

Mannen vinden vrouwen met weinig make-up aantrekkelijker

Een studie van de Bangor Universiteit in Engeland wees uit dat mannen vrouwen die minder of geen make-up dragen aantrekkelijker vinden. Nou, dat is dan opgelost! Houd die honderden euro’s maar lekker in je portemonnee, blijf ’s ochtends langer in bed liggen en doe van het vrijgekomen geld iets leuks! Toch weerhoudt de uitkomst van dergelijke onderzoeken de meeste vrouwen er toch niet van om minder make-up te dragen. Van hogere jukbeenderen tot rode lippen, er zijn diepgewortelde redenen waarom vrouwen make-up dragen….

Wimpers

Mascara is wel het populairste make-up product dat over de toonbank gaat. Vrouwen die weinig make-up dragen doen meestal wel mascara op. Langere wimpers trekken het object van de aandacht, de man dus in dit geval, en houden die vast. Donkere wimpers maken het wit van je oogwit ook witter, een teken van gezondheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de rood doorlopen ogen na een nachtje doorzakken. Het grijpt dus terug naar gezondheid, een teken van vruchtbaarheid.

Langere wimpers maken het ooggebied over het algemeen groter en andere objecten, zoals de neus, kleiner. Aangezien de neus nooit stopt met groeien* helpen langere wimpers de jaren van iemands verschijning af te snoepen.

Ook interessant: hoe groter de ogen zijn, hoe meer deze de proporties imiteren van het gezicht van baby’s, die we doorgaans zo schattig vinden. Kijk maar naar Barbies en hoe groot hun ogen zijn. Studies wijzen uit dat deze proporties een vriendelijke en zelfs beschermende reactie van mannen kan uitlokken. Ook pruillippen passen in deze theorie en natuurlijk een mooie huid.

Rode lippen

Rode lippenstift lijkt de truc. Onderzoek wijst uit dat de kleur rood meer de aandacht van mannen trekt dan groen of blauw. Natuurlijk kleur ik mijn lippen niet groen of blauw, denk je nu, maar als dat van oudsher meer de positieve aandacht had getrokken, zou het waarschijnlijk heel normaal zijn. Zelfs Elvis liet zijn lippen benadrukken door een visagist. Weliswaar niet met rood, maar met een natuurlijke kleur zodat ze voller leken.

Jukbeenderen

Mannen, zo blijkt uit meerdere studies, geven de voorkeur aan vrouwelijke, bijna meisjesachtige, gelaatstrekken. Hoge jukbeenderen zijn hier een kenmerk van en met blush erop lijken ze hoger.

Blushing Beauty

Maar blush heeft meer voordelen. Zo stralen rode wangen jeugdigheid en seksuele gezondheid uit. Blush trekt ook de aandacht naar de ogen en weg van de hals en kaaklijn, die tekenen van ouderdom kunnen verraden. Een soort optische facelift dus.

Foundation en concealer

Deze producten dienen meer doelen dan gewoon het bedekken van oneffenheden. Een smetteloze huid is immers een teken van jeugdigheid en gezondheid.

Nagellak

Ook dit product is meer dan gewoon een leuk kleurtje op je nagels. Het heeft weer met gezondheid te maken. Gele vingers door roken bijvoorbeeld of pigmentvlekken door ouderdom vallen minder op.

En wat vinden vrouwen?

De studie van de Bangor Universiteit in Engeland wees dus uit dat mannen vrouwen die weinig make-up dragen aantrekkelijker vinden. Hierbij was 40 procent minder make-up dragen de sleutel. Grappig genoeg delen de meeste vrouwen dit idee: zij vinden weinig tot make-up ook aantrekkelijker. Ideeën over wat de andere sekse aantrekkelijk vindt kloppen dan ook vaak niet. Dit geldt niet alleen voor make-up, maar ook voor bijvoorbeeld lichaamsgewicht. De meeste mannen vallen niet op maatje skelet.

* Zowel je oren als neus blijven je hele leven doorgroeien, daarom hebben oudere mensen ook altijd een grotere neus en oren. Dit komt doordat ze uit kraakbeen bestaan en dat blijft groeien. Word je echt ouder, dan wordt je kraakbeen minder elastisch en gaan je oren en neus ook nog eens hangen! Doordat daarnaast het vet (collageen) in je gezicht minder wordt, lijken je neus en oren nòg groter! Kortom, een van de geneugten van het ouder worden!