‘Die kleur staat je goed!’ Heb je vast weleens gehoord. Zo niet, verplicht verder lezen! Hoewel voor de meesten onder ons wel geldt dat er altijd onontdekte kleuren zijn die je garderobe en make-up verrijken.

Waarom geeft de ene kleur een persoon een uiterlijk dat blaakt van gezondheid en lijkt een ander met dezelfde kleur eerder ziek? Kleurenleer is een interessante ‘wetenschap’ die terugkomt in meerdere gebieden: interieur, onderwijs, opvoeding, kleding en make-up. Kleur is leuk en haalt het beste in ons naar boven, mits goed toegepast. Pas het eens toe op jezelf!

Wat is een kleuranalyse?

Een kleuranalyse brengt jouw natuurlijke kleurtype in kaart, gebaseerd op je ogen, huid en haar, en bepaalt welke kleur kleding en make-up het beste bij je past. Deze kleuren en je natuurlijke kleuren lopen als het ware in elkaar over en vormen een geheel. Rimpels en wallen vallen minder op en je hebt minder ‘opsmuk’ nodig om goed voor de dag te komen. Je huid oogt gezond en je ogen stralen. Het tegenovergestelde gebeurt met de verkeerde kleuren: je huid ziet er vaal uit, je ogen zijn flets, je oogt moe en je wallen en rimpels worden juist geaccentueerd.

De oorsprong van deze kleuranalyse ligt bij de Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent Johannes Itten. Hij ontwierp een kleurentheorie en daarop volgend een kleurencirkel. Hierop gebaseerd ontworpen kleurenexperts van de Fashion Academy in Californië een kleurenanalyse.
Maar ik heb helemaal geen kleuranalyse nodig!
Uiteraard heb je zelf ook ogen en zie je welke kleuren je goed staan of niet. Maar soms moet een motivatie van buitenaf je naar een bepaalde kleur duwen, die je misschien nooit zelf had uitgekozen en je verbluffend goed staan. Of je vraagt je altijd af waarom lippenstift jou nu eenmaal niet staat. Misschien hang je nog aan het roodroze uit je puberteit en staat het inderdaad veel te opgemaakt.

De kleurentypes

Als kleurtypes worden de vier seizoenentypes gehandhaafd. Tegenwoordig zijn deze vier kleurtypes uitgebreid, aangezien er binnen de seizoenentypes ook verschil zit. Grofweg bezitten de kleurtypes de volgende kenmerken:

  • Lentetype: licht, helder, warm
  • Zomertype: licht, gedempt, koel
  • Herfsttype: donker, gedempt, warm
  • Wintertype: donker, helder, koel

Warm of koud type?

Iedereen heeft een bepaalde ondertoon in zijn of haar huid. Dit is een gele, warme, of blauwe, koele, ondertoon. Maak je geen zorgen: koud betekent niet dat je een kil, afstandelijk persoon bent! Het zijn puur de koude kleuren die je beter staan. Ben je een warm of koud kleurtype? Dit is eenvoudig te bepalen met een zilveren of gouden kleuroppervlak, zoals een kledingstuk of stuk papier. Je ziet al snel welke van de twee je gezonder laten ogen. Meestal wordt met deze onderverdeling begonnen. Puur wit voor koel of ecru voor warm zijn ook indicatoren.