Oogschaduw vind je in alle kleuren van de regenboog, in mat en glans. Leuk, maar waar begin je? Waarschijnlijk heb je zelf al gemerkt welke kleuren je ogen laten stralen en welke je juist een vermoeide blik geven. Oogschaduw werkt ook vormend. Meer over oogschaduw!

Oogschaduw aanbrengen begint met goede kwasten. Schaf geen synthetische budget kwasten aan, maar kwalitatieve kwasten met echt haar, tenzij je hier principieel op tegen bent. Sponsapplicators zijn ook niet optimaal. Je krijgt evenveel oogschaduw op je ooglid met een kwast. Met het juiste onderhoud gaan je make-up kwasten tientallen jaren mee, dus investeer! Kwasten met echt haar verspreiden de oogschaduw gelijkmatig, mengen kleuren goed en zijn ook zacht voor je oogschaduw.

Welke kleuren oogschaduw?

Oogschaduw gebruik je om je ogen te accentueren en beter te laten uitkomen. Uiteraard zijn de kleuren die je kiest belangrijk. Welke kleuren oogschaduw je het beste kiest hangt niet alleen af van je oogkleur, maar ook van je haarkleur en huidskleur. Kijk hiervoor ook eens bij je kleurtype. In het geval van blauwe ogen kan je beter niet de kleur van je ogen gebruiken, dat maakt snel flets. Bruine tinten geven vaak een elegante uitstraling, ideaal voor een feestje! Over het algemeen kan je de volgende richtlijnen aanhouden:

 • Groene ogen: paarstinten, rozetinten en roodtinten.
 • Blauwe ogen: oranjetinten, kopertinten en goudtinten.
 • Hazel ogen: warme kleuren, bronskleuren en groentinten
 • Bruine ogen: bruintinten, bronstinten en groentinten.
 • Grijze ogen: grijstinten, koele tinten en bruintinten.

Tip: koop een goedkoop kleurpalet om mee te experimenteren. Zitten niet alle kleuren erbij? Meng de kleuren dan gewoon.

Basisstappen oogschaduw aanbrengen

Oogschaduw is verkrijgbaar in poeder-, crème- en vloeibare vorm. Poedervorm blijft over het algemeen het beste zitten en mengt makkelijk. Oogschaduw aanbrengen kan op meerdere manieren. Hier enkele basisstappen:

 • Een primer of basis is een product dat steeds meer gebruikt wordt. Dit breng je aan na je (oog)crème en voor je oogschaduw. De oogschaduw blijft hierdoor beter zitten.
 • Kijk uit met foundation rondom de ogen, je accentueert gemakkelijk rimpels.
 • Poeder de huid rondom je ogen licht af.
 • Meerdere kleuren oogschaduw geeft het mooiste effect. Vaak tref je dan ook meerdere kleuren aan in een oogschaduwdoosje. Zo breng je een drie-kleuren look aan met licht, medium en donker:
 • Manier 1: breng de medium kleur aan op de binnenste helft van je ooglid, de donkere kleur aan de buitenste helft en de lichte kleur onder je wenkbrauw. Meng daarna alles.
 • Manier 2: breng de medium kleur aan op je hele ooglid, de donkere kleur in je arcadeboog (oogplooi) en de lichte kleur onder je wenkbrauw. Meng daarna alles.
 • Manier 3: breng de lichte kleur aan op je ooglid tot aan je wenkbrauw, de medium kleur op je ooglid en in de arcadeboog en de donkere kleur net boven de wimperlijn. Meng daarna alles.
 • Oogschaduw onder je ogen kan ook mooi zijn. Met een dun penseeltje, eventueel natgemaakt, trek je een lijn langs je wimperrand.
 • Mascara breng je pas na de oogschaduw aan. Misschien even een kunstje dat je moet leren zonder te knoeien, maar uiteindelijk het mooiste!

Goedkope oogschaduw is vaak wat korreliger, duurdere wat fijner. Met een duurdere bereik je over het algemeen dus wel een gelijkmatiger verspreiding van de oogschaduw.

Corrigerend oogschaduw aanbrengen

Oogschaduw werkt ook heel goed vormend en corrigerend. Donker verkleint, licht vergroot. Met een aantal juiste technieken hef je imperfecties ogenschijnlijk op!

 • Kleine ogen: breng een lichte kleur aan op je ooglid, een donkere kleur in je arcadeboog (iets meer naar de zijkant toe) en een highlighter onder je wenkbrauw. Eindig met een eyeliner of oogpotlood aan de zijkant op de wimperrand. Vooral bij Aziatische ogen is dit erg mooi.
 • Diepliggende ogen: de wenkbrauwen lijken hierbij wat ‘over’ de ogen te hangen. Breng een lichte kleur aan op het ooglid en een highlighter op het harde gedeelte onder de wenkbrauw. Gebruik een donkerder kleur oogschaduw aan op de rand van de oogkas die je iets verder aan de buitenkant van je oog laat doorlopen.
 • Bolle ogen: breng een donkere kleur aan op het ooglid. Lichte kleuren en glans zijn uit den boze. Begin aan de buitenkant van je ooglid en vervaag naar de binnenkant. Breng net boven de wimperrand eyeliner aan en vervaag. Op het onderste ooglid tot aan de buitenkant breng je heel weinig eyeliner aan. Breng highlighter aan onder je wenkbrauwen. Met oogpotlood op de binnenste rand van je ooglid lijken je ogen kleiner.
 • Dicht bij elkaar staande ogen: breng een donkere kleur aan vanaf de helft van je ooglid tot de buitenkant. Laat de binnenkant onbedekt of bedek het met een lichte kleur.
 • Ver uit elkaar staande ogen: breng een donkere kleur aan op de binnenkant van de ooghoeken tot op de zijkanten van de neusbrug. Vervaag naar de buitenkant van de ooghoeken toe, maar ga niet over de buitenste ooghoeken heen.
 • Hangende ogen: breng eyeliner aan op de buitenste hoeken en werk iets omhoog. Vul deze ruimte op met een donkere kleur en werk uit richting de arcadeboog. Breng op het midden en binnenste deel van het ooglid een lichte kleur aan.
 • Oudere ogen: gebruik zachte lijnen en kleuren. Breng een dunne lijn eyeliner aan rond de buitenhoeken van de ogen. Gebruik geen glans! Breng een zachte kleur oogschaduw aan op de buitenste ooghoeken tegen de wimperrand.

Met eyeliner bedoelen we hier niet perse een vloeibare eyeliner, dit kan ook poederoogschaduw zijn. Breng hem nat of droog aan met een dun kwastje.

Make-up kwasten schoonmaken

Geeft bacteriën geen kans en voorkom huidirritatie door je make-up kwasten regelmatig te reinigen. Het liefst minimaal een keer per week. Gebruik hiervoor:

 • Babyshampoo: warm water en babyshampoo. Goed uitspoelen en niet te hard wrijven. Laat de kwasten liggend drogen.
 • Vloeibare make-up reiniger: houd je kwasten onder warm water en dompel ze daarna onder in vloeibare make-up reiniger. Laat een half uur intrekken en spoel ze daarna goed uit. Laat de kwasten liggend drogen.
 • Speciale producten: slechts enkele keren sprayen, een paar minuten laten intrekken en ze zijn weer klaar voor gebruik.

Lees verder…

Lees meer over: