Online familieopstelling: op afstand patronen doorbreken

2024-05-07
Redactie

Familieopstellingen is een steeds meer bekende vorm van alternatieve geneeswijzen en wordt aangeboden in groepsverband, individueel en sinds corona worden ook veel online familieopstellingen gedaan. In dit artikel geeft Martine van Inshine familieopstellingen meer uitleg over familieopstellingen in het algemeen en online familieopstellingen in het bijzonder.

Wat is een familieopstelling?
Martine van Inshine: “Een familieopstelling is een methode waarmee je inzicht krijgt in jouw patronen, het maakt de onbewuste oorzaak van iets waar je tegenaan loopt zichtbaar. Via familieopstellingen ga je dus op de diepere, meer onbewuste lagen kijken wat er speelt. Daarbij kun je eigenlijk alles als ‘ingang’ nemen: een situatie waar je je niet fijn bij voelt, een fysieke klacht, iets wat speelt in relaties, op je werk of wat dan ook. Wat jouw vraag of situatie ook is, met een familieopstelling krijg je meer inzicht daarin, het kan je echt verder helpen en dat merk je in je dagelijkse leven. Je voelt je bijvoorbeeld ineens een stuk rustiger, ervaart minder stress, hebt minder ‘gedoe’ of minder klachten. Een familieopstelling kan echt mooie dingen opleveren, hoewel het voor ieder natuurlijk anders is wat het doet, want ieder heeft zijn of haar eigen vraag en proces.”.

Meerdere vormen van familieopstellingen
Familieopstellingen kun je op verschillende manieren doen. Inshine Familieopstellingen begeleidt familieopstellingen individueel, in groepsverband, met paarden en online via Zoom. Martine: “De keuze voor het aanbieden van meerdere vormen familieopstellingen was heel bewust, want als je een familieopstelling wil doen, dan is het natuurlijk fijn om dat op een manier te doen die voor jou fijn voelt. En dat kan elk moment anders voelen. Zo kan het zijn dat je de ene keer een online familieopstelling wil doen en een volgende keer juist een familieopstelling in groepsverband of met paarden. Want de ene vraag is de andere vraag niet en elke situatie is anders en voelt daarmee voor cliënten anders. Dat is precies de reden waarom Inshine familieopstellingen en coaching in verschillende vormen aanbiedt. Want het gaat om jóu, dat jij je fijn en veilig voelt en dat het gaat op een manier die voor jou goed voelt. Passend bij jou en jouw situatie.”

Hoe gaat een online familieopstelling?
Een online familieopstelling is wellicht een van de minder bekende vormen van familieopstellingen. De vraag die daarbij ook wel gesteld wordt: werkt dat wel? Martine: “Ja, een online familieopstelling kan ook heel goed, want een opstelling gaat om jouw onbewuste patronen en dat staat los van tijd en afstand. Een online familieopstelling gaat in principe hetzelfde als een live individuele opstelling, het kan bijvoorbeeld met poppetjes, alleen zitten we dan allebei aan de andere kant van het scherm. Maar de energie blijft gewoon voelbaar, ook met een ‘scherm’ ertussen. Een online familieopstelling is fijn als je liever vanuit je thuisomgeving een familieopstelling doet, als je zelf niet zo mobiel bent, qua lichaam of qua vervoer bijvoorbeeld, als je al druk genoeg bent of bij een grotere afstand.”